Att bli publicerad

För den som gillar att skriva är det ofta en dröm att bli publicerad. Men att bli publicerad är inte alldeles enkelt. Det är hård konkurrens och särskilt inom vissa områden så är det extremt hård konkurrens. Men det finns några tips som kan vara bra att känna till för den som drömmer om att publicera sina dikter, sin roman eller sin faktatext. Det är ofta bra att börja i lite mindre skala. Till exempel kan man prova att skicka in dikter till någon tidskrift. Det är ofta enklare att bli publicerad i en tidskrift än att få ett bokmanus godkänt hos ett förlag.

Att skicka in dikter till tidskrifter

Om du gillar att skriva dikter så finns det en rad tidskrifter som du kan skicka in dina dikter till. 10-tal, Lyrikvännen, Provins och Aurora är några exempel. Om du blir refuserad så se det inte som något stort nederlag. Alla framgångsrika och berömda författare har blivit refuserade. Till och med Astrid Lindgren har blivit refuserad. Det finns ett exempel på en person som skulle berätta allt i en ny bok men som inte fick sitt manus publicerat. Trots det gav personen inte upp utan förbättrade manus och fortsatta skicka in till olika förlag och till slut fick hen ett kontrakt.

Ge inte upp

Det bästa rådet man kan ge är att ha tålamod och att inte ge upp. Om du blir refuserad så passa på att fråga förlaget eller tidskriften om det finns något som redaktören anser att du kunde ha gjort bättre med din text. Ta det som en lärdom och försök att förbättra din text utifrån de råd som du får. Det är också ett bra tips att låta dina vänner och bekanta läsa dina texter och ge feedback. På det sättet kan du utvecklas i ditt skrivande. Ett annat bra tips är att gå kurser i skrivande där professionella lärare kan ge dig förslag på hur du kan förbättras i ditt skrivande.