Vad tjänar en författare?

Författare definieras som en yrkesutövare som försörjer sig genom att skriva och prata om längre, egenproducerade, texter. Vanligtvis romaner, noveller, diktsamlingar eller faktaböcker. En vanlig siffra som nämns som svar på frågan är att författare tjänar i genomsnitt 120 000 kr om året i Sverige. För de flesta av författarförbundets ca 2700 medlemmar är bokskrivandet bara en bisyssla. Det är alltså få förunnat att tjäna stora summor pengar på att skriva, å andra sidan är taket högt när det gäller hur mycket man kan tjäna om lyckas skriva en bestseller.

Sidoinkomster är lika viktiga som själva skrivandet

Jan_Guillou_001Egentligen är frågan hur mycket tjänar en författare, omöjlig att besvara. Det beror självklart på hur bra böckerna säljer. Många böcker som kanske har tagit mer än ett år att skriva ges bara ut i några tusen exemplar. Andra boksläpp genererar miljoner till både förlag och författare. Många författare tjänar mer pengar på att åka runt och hålla föredrag, på exempelvis mässor och bibliotek, än på försäljning av böcker. En annan vanlig inkomst som författare har styrts av utlåning på bibliotek. Varje gång du lånar en bok får författaren ca en krona innan skatt. Det kan bli en hel del för författare som skrivit många böcker som bokläsare fortsätter att låna år efter år. Ett annat sätt att försörja sig som författare är att söka stipendier och att undervisa på de allt populärare skrivarkurserna runt om i landet. Är det så att du, istället för att skriva, vill överväga en annan karriär?

Sveriges rikaste författare

En författare får ofta omkring 24% av försäljningsintäkterna på alla böcker i den första tryckningen av boken, den så kallade originalutgåvan. Vid senare tryckningar är andelen som går till författaren mindre. Vilka författare som tjänar bäst i Sverige varierar från år till år beroende på utgivningsdatum och försäljningssiffror. Ett par namn finns dock alltid med i toppen, inte minst eftersom de fortsätter att sälja böcker som de skrivit tidigare. Camilla Läckberg, Jan Guillou, Marie Jungstedt är namn du säkert känner till som kan ha en taxerad inkomst före skatt på mer än fem miljoner. Att döma av topplistan är deckare att bra genreval om man främst vill tjäna pengar. Även som barnboksförfattare har du en bra chans att kunna försörja dig. Det finns såklart många olika anledningar för att skriva och kanske är det så att de författare som började med böcker för att de kände en passion för skrivandet tjänar mer i slutändan.