Starta bokförlag

Att starta bokförlag är inte enkelt och kräver en hel del förberedelser. Det finns en rad saker du bör tänka på och vi kommer igenom några av dem här. För det första bör du fundera på vilket profil du ska ha på ditt bokförlag. Ett nischat förlag har större chanser att sticka ut i mängden. Bokbranschen är väldigt hårt konkurrensutsatt och det kommer att vara svårt att nå ut i bruset. Du kommer att behöva lägga en hel del pengar och energi på marknadsföring. En annan sak du bör tänka igenom och undersöka är hur dina böcker ska tryckas.

Bokförlag som fuskar

Det är inte alla bokförlag som är ärliga och schysta. Idén bakom lånebluffen i Skåne var att personal från det egna förlaget lånade förlagets egna e-böcker på mängder av bibliotek runt om i landet. För varje utlån fick förlaget ekonomisk ersättning. Det är ytterst tveksamt om detta är juridiskt hållbart. Förmodligen är verksamheten olaglig. Ska man starta ett bokförlag och bli framgångsrik på lång sikt är det här en helt ohållbar strategi. Det är bara de ärliga bokförlagen som vinner i längden. Ska du ge dig in i branschen ska du ha ärliga uppsåt och inte försöka fuska dig fram. Det kommer bara att straffa sig.

Att hitta bra författare och skribenter

En av de svåraste sakerna med att driva bokförlag är att hitta riktigt bra författare som kan skriva på ett sätt som tilltalar den breda massan. De flesta duktiga författarna har redan ett kontrakt med något förlag och att hitta en debutant med potential är ingen enkel match. Det gäller att ha ett brett kontaktnät och att ha riktigt bra känsla för när ett manus är värt och satsa på. De mest framgångsrika förlagen har lyckats fånga upp dessa manus i ett tidigt skede och med hjälp av duktiga redaktörer förädlat manuskripten till storsäljare. Detta är en svår konst som kräver mycket talang och övning.